Úvodní stránka / Věda a výzkum / Vinohradnicko-vinařské MSP (NAZV 2009)

Informace o předložení projektu NAZV

Název projektu: Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost malých a středních vinohradnických a vinařských podniků v České republice

Řešitel projektu: prof. Ing. Pavel TOMŠÍK, CSc. - PEF MZLU v Brně

Cíl projektu:Cílem projektu je navrhnout konkrétní opatření vedoucí k posílení konkurenceschopnosti malých a středních vinohradnicko-vinařských podniků v ČR.

Účel projektu: Obecným účelem projektu je pomocí návrhu opatření realizovatelných malými a středními vinařskými podniky a jejich proaktivního přístupu k ovlivňování vývoje vnějšího prostředí zvýšit úspěch těchto podniků na trzích, a přispět tak k jejich vyšší životaschopnosti a konkurenceschopnosti. Účelem projektu je na základě analýz a komparací konkurenčních subjektů v odvětví vinařství, na základě komparativní analýzy daného odvětví vybraných dalších zemí navrhnout možná modelová opatření různých typů vinařských podniků. Na základě dílčích výstupů projektu získají vinařské podniky přístup do informační báze orientované na jejich odvětví, což přispěje malým a středním vinařským podnikům k jejich rychlejší orientaci v neustále se měnícím prostředí a k jejich možné rychlejší reakci, pokud jsou na očekávaný vývoj včas připraveni. Výsledky projektu budou orientovány do 2 základních směrů. V prvním směru půjde o návrhy směřující k možným změnám vnějšího prostředí, a to v oblasti doporučení regulačním orgánům (případných návrhů úprav legislativy, podpor v odvětví vinařství), a také oborovým organizacím. Ve druhém směru budou návrhy orientovány na žádoucí změny na straně samotných podniků, jejich vnitřního prostředí či samotných produktů, produktových řad apod.

Očekávané přínosy: V rámci projektu vznikne širší informační báze -- Vinařský Informační Systém (VINISYS) - přístupný on-line všem subjektům odvětví vinařství, který bude představovat informační základnu tohoto odvětví. Malé a střední podniky v žádném odvětví nemají dostatečné lidské, znalostní, informační a další předpoklady k tomu, aby byly schopny sledovat signály budoucích změn, které se v jejich odvětví mohou odehrát. Projekt bude tyto informace vinařům přinášet čímž přispěje:

  1. k včasné připravenosti a rychlejší orientaci vinařských podniků,
  2. k vyšší životaschopnosti jednotlivých podniků,
  3. k udržení zaměstnanosti v těchto podnicích (případně i k jejímu navýšení).
  4. k lepší informovanosti subjektů hodlajících vstoupit do odvětví
  5. k lepší orientaci členů různých zájmových skupin s vinohradnictvím a vinařstvím spojených
Ve druhé rovině bude projekt směřovat k návrhům vedoucím k možným změnám některých rysů vnějšího prostředí v působnosti regulačních orgánů a oborových organizací (úprava legislativního rámce, podpor, služeb Vinařského fondu a Svazu vinařů, apod.). Typickým uživatelem těchto návrhů tedy budou regulační orgány a oborové organizace, ale mohou jimi být i další zájmové skupiny a zejména samotné vinařské podniky, které budou stimulovány k proaktivnímu přístupu ke změnám prostředí.

Očekávané výsledky: Výsledky projektu budou rozděleny do dvou hlavních rovin. První rovinou bude realizace vinařského informačního systému provozovaného na webu www.wineofczechrepublic.cz, případně jinde (výchozí podoba je naznačena již nyní na webových stránkách řešitelského pracoviště - uma.pef.mendelu.cz). Druhou rovinou výsledků bude formulace konkrétních doporučení realizovatelných třemi typy subjektů: regulační orgány, oborové organizace (Vinařský fond, Svaz vinařů České republiky), vinohradnické a vinařské podniky. Webové stránky rovněž umožní jednak širší povědomí vinohradnicko-vinařské odborné veřejnosti o samotné existenci a průběhu řešení projektu, ale také získávání okamžité zpětné vazby.